Publicat de: miculftiriadi | februarie 13, 2011

Editorialul cu muzică

Gunoiul portabil în criza gunoiului planetar

Gunoierul casnic, fără altă preocupare decât să-și vadă vecina cum dă din mătură, s-apucă, zilnic, să-și dea cu părerea despre Strângerea Gunoiului din Cartier. Că SGC e prea mare, că SGC e prea peste tot, că SGC-n sus, SGC-n jos, că nu e bine să fie SGC, ci să mai fie și alt SGC (oare ce-l oprește să înființeze unul?), uitând vremurile când se căciulea la ușa aceluiași SGC pentru a-i sălta din fața ușii pline tona de zdrențe. Supărarea lui e cu atât mai mare cu cât cei de la SGC s-au prins de manevra sa. Omul vrea să fie un șefuț la SGC. Mă rog, nu SGC actual, dar tot un fel de SGC. Să stea cu mâinile-n șold și să vadă cum trec fetele de la SGC să măture prin fața lui și s-audă cum îl strigă lumea: „nenea de la SGC, veniți și la noi să ne faceți ordine în viață!” Doar că n-are autoritate, s-a cam certat cu mai mulți din SGC, s-a cam murdărit, cum s-ar spune. Și-atunci îl strigă pe vecinul de pe scară: „Tu de ce te mai duci la SGC, nu vezi că se-mpute treaba?”

E plină țara de experți care vorbesc despre orice doar pentru că au chef de vorbă. Ca gunoierul nostru, spre exemplu, care n-are altă treabă decât să voteze pe blogul personal că SGC trebuie desființată ca instituție.

Ceea ce el n-a înțeles niciodată e lucrurile nu-s tocmai așa de simple și că de la containerul de gunoi pe care-l umple aruncându-și pungile infecte de la etaj, până la tomberonul pe care-l răstoarnă noaptea, doar-doar îi pune la treabă pe fraierii ăia de angajați SGC, e vorba de mai mult decât o structură de curățenie. La SGC plătește și dușmanul din colț, care-l trage de mânecă pentru datorie, și taximetristul de care se milogește pentru un drum la gară. Mintea lui de om care nu știe ce-i aia SGC nu înțelege ce-nseamnă o gropă de gunoi. N-a văzut decât la știri una, n-o poate mirosi.

Și-atunci, necunoscând, neștiind, neputând înțelege decât ceea ce ciugulește de pe la ședințele de bloc, locatarul imobilului știe una și bună: SGC trebuie desființat, SGC nu e bun, SGC e o mizerie. Mai găsește doi tolomaci, calculatoriști învățați să mănânce pizza și să înfunde ghena în semn anarhic, și o pune de-o revoltă. Fără să se-ntrebe ce se va alege de stradă după ce SGC nu va mai vrea să vină să le curețe cocinele etajate.

Dar, deh, omul nostru e om cu principii: „Suntem în criză, nu ne putem permite un SGC!” – urlă cu înverșunare.

Dar cine și-a zis ție, musiu, că dai ceva din banii tăi pentru asta? Plătești tu sau neam de neamul tău ca să vină SGC-ul la tine? Scrie undeva că SGC-ul trăiește cumva din bani publici? Poți dovedi că SGC-ul nu are grijă de gunoiul bătrânilor de pe stradă? Poți dovedi că SGC-ul toacă banii unora ca tine, când ai pretenția să-i bagi pumnu-n gură? Ce știi despre SGC, concret, nu pe auzite? Ai idee ce-nseamnă să rămână strada fără SGC?

Acum, pe bune, în locul ăstora de la SGC l-aș lăsa pe anarhistul lui pește prăjit să-și pună în cap toți angajații și protejații SGC-ului. Dar, după cum se vede, îi dau niște sfaturi. Primul ar fi să se mai gândească. Înainte de a desființa un wc, trebuie să ai unul (că doar nu te duci zilnic la vecini, nu?). Și-apoi, e mai sănătos să-și caute o prietenă. Ar mai ieși din fixurile de labagiu trist. Poate așa ar afla că, poate, socrul mic ia pensie de la SGC și că fără SGC, oricât s-ar chinui anarhicii lui calculatoriști, ar trebui să-și ducă singur gunoiul taman la groapa de gunoi. Adică fix la marginea orașului. Cale lungă, prea lungă pentru o minte atât de scurtă și plină de gunoaie.

Cât despre soluția lui radicală (pubelele portabile, care ar înlocui un SGC nesatisfăcător standardelor lui), merită să mai vorbim? Cât gunoi personal ar putea căra în cârcă unul care n-are altceva de făcut decât să producă gunoi?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: